V súčasnosti sme informáciami o proteínoch doslova bombardovaní. Ktorý je však najčistejší? Ktorý z nich dokáže telo najlepšie zužitkovať? Kedy je najprospešnejšie užívať ich? Sú rastlinné proteíny rovnako účinné, ako živočíšne?
Nezávisle na množstve výskumov proteínov, ktoré nachádzame na každom kroku, jedna otázka stále ostáva v popredí: Máte proteínov dostatok, alebo nedostatok?
Priemerný Američan nemá dostatočný, pravidelný prísun proteínov. Výskum realizovaný v rámci programu Národného prieskumu zdravia a výživy USA (National Health and Nutrition Examination Survey) sa zameral na prísun proteínov u viac než 11600 dospelých jednotlivcov vo veku nad 51 rokov po dobu 9 rokov. Okrem úrovne prísunu proteínov boli sledované aj stravovacie návyky a miera fyzickej aktivity. Výskum dospel k záveru, že až 46% účastníkov malo nedostatočný pravidelný prísun proteínov.
Shauna Faulisi, odborníčka na wellness a holistickú výživu s pôsobnosťou v New Yorku a Los Angeles uvádza, že štandardná americká strava (SAD – Standard American Diet) kladie dôraz na plodiny, ktoré sa v USA produkujú v najväčšom množstve – pšenicu, kukuricu a sóju. „Mnoho Američanov konzumuje stravu s obzvlášť vysokým obsahom uhľohydrátov a cukrov, no naopak veľmi nízkym obsahom bielkovín a vlákniny.“ tvrdí Shauna Faulisi. „Problémom takejto stravy je, že po vode sa ľudské telo skladá predovšetkým z bielkovín (ktoré predstavujú 15 až 20% telesnej hmotnosti).“ Jednoducho povedané, aby naše telo, mozog a hormóny fungovali normálne, potrebujeme pravidelný prísun dostatočného množstva proteínov.
Veľkým problémom stravy s nedostatočným množstvom proteínov je, že telo kvôli nej prichádza aj o široké spektrum ďalších živín, ako napríklad zinok, selén a vitamíny C, D a E, ktoré sú z hľadiska telesných funkcií kľúčové. Ako uvádza Shauna Faulisi, „Nedostatok bielkovín sa prejavuje okrem iného lámavosťou nechtov, rednutím vlasov, problémami kĺbov, oslabením pamäte a sústredenia, nízkou úrovňou energie a nedostatočným zasýtením aj bezprostredne po jedle.“
Na druhej strane však ani presýtenie proteínmi nie je možné. „Pri nadbytočnom prísune aminokyselín ich telo mení na glukózu a ukladá vo forme tukov. Ak budete svoje telo pozorne sledovať, všimnete si, kedy dochádza k náhlemu poklesu inzulínu.“ tvrdí Shauna Faulisi. „Keď sa vám to stáva po konzumácii low-carb stravy (strava s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom tukov) bohatej na proteíny, mali by ste zvýšiť príjem zelenej, listovej zeleniny.“
Ak nekonzumujete dostatočné množstvo bielkovín, môžete vyskúšať tieto ľahko uskutočniteľné kroky, aby ste príjem proteínov zvýšili:
1. ZAPISUJTE SI ČO JETE
“Keď pomáham klientom, spolupracujeme na zápise toho, ako jedlá, ktoré konzumujú, alebo nekonzumujú ovplyvňujú ich život. Pozorujem úroveň ich energie, príznaky, sústredenosť, náladu a pýtam sa aj na spánok.“ vysvetľuje Shauna Faulisi. „ Týmto spôsobom som schopná poskytnúť im akýsi biofeedback, spätnú väzbu o ich biologických funkciách. Veľmi často dochádzam k záveru, že navýšenie proteínov a prísunu vody robí s ich príznakmi a celkovou úrovňou ich energie hotové zázraky.“
2. ZVÝŠTE PRÍSUN BIELKOVÍN
Vekom nám prirodzene ubúda svalová hmota, preto je potrebné navýšiť prísun bielkovín. „Starnutím sa stávame náchylnejšími na vznik chronických ochorení. Mnohé z nich priamo ovplyvňujú našu schopnosť zachovávať hmotu kostrového svalstva,“ varuje Shauna Faulisi. Ak je pre vás náročné zaviesť do jedálnička stravu s obsahom nenasýtených bielkovín, ktorých zdrojom je napríklad kuracie, morčacie mäso, či losos, jednou z možností, ako ju nahradiť, sú proteínové nápoje. „Mám ich rada, lebo s ich pomocou sa dá príjem proteínov výrazne navýšiť. Samozrejme, mojim favoritom je PlantYourDay od Hush&Hush, lebo každá dávka je plná množstva bielkovín. A navyše skvele chutí.“ dodáva.
Ďalšími obľúbenými prípravkami pre lepší prísun bielkovín Shauny Faulisi sú kolagénový proteín bez príchute a konopné semiačka. „Primiešajte ich do smoothie, šalátu, polievky alebo chia pudingu. Tri polievkové lyžice týchto semienok obsahujú až 10 gramov bielkovín. Ja si ich do smoothie rada pridávam aj kvôli tomu, že ho zahustia. Na záver si ich nasypem aj navrch, lebo príjemne chrumkajú.“
3. VŽDY SIAHNITE PO ČISTÝCH PROTEÍNOCH
Aj Shauna Faulisi sa spolieha na zdroj čistých proteínov, ako sú napríklad vajcia, PlantYourDay od Hush & Hush, kolagénový prášok, konopné semiačka, studenovodné ryby, ktoré neobsahujú veľké množstvo kovov a iných kontaminantov, ako na príklad losos, organické morčacie mäso a hydina zo sliepok chovaných vo voľnom výbehu. „Toto sú potraviny, ktoré mne osobne prospievajú, mám však aj klientov, ktorým viac vyhovuje proteín z diviny ako bizón či srnčie mäso, ktoré je tiež skvelé, avšak za predpokladu, že sa zver živila trávou.“ Preto vždy dbajte na výber organických zdrojov potravy, ktorú vaše telo dokáže správne stráviť.
Mnoho ľudí spochybňuje efektivitu rastlinných proteínov v porovnaní so živočíšnymi. „Podľa mojej mienky je strava založená predovšetkým na rastlinných zdrojoch v kombinácii s miernym množstvom vysoko kvalitných živočíšnych proteínov schopná zabezpečiť pre ľudské telo dostatočné množstvo živín.“ uvádza Shauna Faulisi.
4. RÁNO SI DOPRAJTE BIELKOVINY
Isteže nie je na škodu konzumovať ich aj neskôr počas dňa, no telo z nich má najväčší úžitok rozhodne ráno. „Bielkoviny pomáhajú udržať na uzde hormóny, ktoré zodpovedajú za pocit hladu, a keďže naše telo je zo značnej časti tvorené proteínmi, ich nedostatok sa môže prejaviť zvýšeným pocitom hladu. Navyše, kto by chcel byť hladný po celý deň?“ dodáva Shauna Fulisi. „Ak chcete hlad udržať pod kontrolou, môžete sa riadiť nasledujúcou zásadou: vyhýbať sa uhľovodíkom – čím znížite hladinu inzulínu - a vyhľadávať stravu bohatú na vlákninu, bielkoviny a tuky. Takáto strava pomôže vyvážiť hladinu cukrov v krvi a počas dňa vám dodá viac energie. Navyše sa prejaví aj v žiarivej pleti, lesklých vlasoch a zároveň pomôže pri predchádzaní degeneratívnych ochorení, ktorých riziko sa vekom zvyšuje.“
Naša webová stránka používa počas svojej prevádzky súbory cookies tretích strán, aby sme vám poskytli tú najlepšiu užívateľskú skúsenosť.
Podrobnosti...Povoľujem